Morenopäivät: YHTEYS 10.-12.11.2023

Perinteiset Morenopäivät aivan kulman takana!

Kutsu

Tule mukaan!

Vietämme Morenopäiviä Järvenpään STEP-opistolla 10-12.11.2023. 

Kutsumme Sinut viettämään päiviä kanssamme teemalla Yhteys

Samalla kun Morenopäivien järjestämisvastuu on siirretty uudelle sukupolvelle psykodraamaohjaajia, koemme, että on tärkeää vahvistaa keskinäistä yhteyttämme. 

Miten olemme yhteydessä itseemme, toisiimme, tähän maailmankaikkeuteen ja psykodraamayhteisöön? Miten voimme vahvistaa suhteitamme ja yhteyttämme ryhmiin, yhteisöihin ja tarinoihin? Miten kokea kuuluvansa ja tulevansa kuulluksi, miten ravita itseään yhteydellä toisiin ihmisiin?

Luotamme siihen, että psykodraamayhteisö on viisas ja ymmärrämme ryhmistä ja yhteydestä ihmisten välillä paljon. Kutsumme sinut tutkimaan ja jakamaan tätä ymmärrystä yhdessä kanssamme.

Morenopäivät koostuvat Pre-konferenssista (Sirkku Aitolehti), suurryhmätyöskentelystä (Lara Nurminen, Kimmo Kovanen ja Anni-Veera Aitolehti) sekä kahdeksasta eri ohjaajien työpajasta, joista voit valita kaksi.

Ilmoittautuminen

Ilmoittautuminen on auki! 

Ilmoittaudu FORMS -lomakkeella, linkki tässä!

Hinnat:

Pre-konferenssi ja Morenopäivät yhdessä: 

Early bird 270 € 

9.10.2023 lähtien 310 €

Pelkät Morenopäivät:

Early bird 230 €

9.10.2023 lähtien 270 €

Osallistumismaksu sisältää ohjelman ja siinä mainitut ruokailut (pois lukien aamupalat). 

Pelkkä pre-konferenssi:

Early bird 60 €, 9.10.2023 lähtien 80 €. Hinta sisältää lounaan. 

Pelkkä Iltajuhla 11.11.2023 (klo 18.00 alkaen): 

Early bird 60 €, 9.10.2023 lähtien 80 €.

Varaa myös majoitus!

Majoitus Järvenpään STEP-opistolla:

(+ mahd. aamupala 14,70€)

1hh 130€ (2 yötä)

1hh 160€ (2 yötä, Kirkon koulutuskeskuksen puoli)

2hh 95€ (2 yötä/hlö)

Varaa majoitus samalla kuin ilmoittaudut ja kerro mahdollinen huonetoveri. 

Huoneita on rajallinen määrä ja ne varataan ilmoittautumisjärjestyksessä.

Peruutusehdot: 

9.10.23 jälkeen tehdyistä peruutuksista veloitamme puolet hinnasta.

26.10.23 jälkeen tehdyistä peruutuksista veloitamme täyden hinnan. 

Osallistujan voi maksutta vaihtaa toiseen. 

Nähdään pian!

Lämpimin terveisin;

Lara, Anni-Veera ja Kimmo 

AIKATAULU

Perjantai

11.30-12.30    Lounas

12.30-15.30    Pre-konferenssi: Sirkku Aitolehti - Ihminen ja maailmojenkaikkeus

15.30-16.30    Ilmoittautuminen ja kahvi

16.30-18.00    Avajaiset

18.00-19.00    Päivällinen

19.00-21.00    Yhteys -teemaan virittäytyminen ja iltatee

21.00 -           Rantasauna ja illanvietto

Lauantai

8.00-9.30       Aamupala

9.00-9.30       Innokkaiden aamuherätys

9.30-10.00     Yhteinen päivän aloitus

10.00-12.00   Työpajat (4 vaihtoehtoa)

12.00-13.00    Lounas

13.00-14.30    Ristiinpölytys

14.30-15.00    Kahvi

15.00-17.00    Yhteinen tulevaisuus

18.00 -           Päivällinen ja Iltajuhla

Sunnuntai

8.00-9.30       Aamupala

9.00-9.30       Innokkaiden aamuherätys

9.30-10.00      Yhteinen päivän aloitus

10.00-12.00    Työpajat (4 vaihtoehtoa)

12.00-13.00    Lounas

13.00-15.00    Päivien reflektointi

14.30-15.00    Lähtökahvit

TYÖPAJAT

PRE-KONFERENSSI

Sirkku Aitolehti: Ihminen ja maailmojenkaikkeus

Työpajassa tutustutaan Morenon, Cynthia Bourgeaultin ja Ken Wilberin ymmärrykseen ihmisen ja maailmankaikkeuden suhteesta. Työpajassa on opetusta ja draaman kautta tapahtuvaa tutkimista.

Kouluttajasta:

Sirkku Aitolehti on TM, Psykodraamakouluttaja TEP, bibliodraaman opettaja, meditatiivisen rukouksen opettaja. Kouluttajana hän on toiminut Helsingin psykodraamainstituutissa ja Tallinnan psykodraamainstituutissa

TYÖPAJAT LAUANTAI

Marjut Partanen-Hertell: 

Ekologinen oikeudenmukaisuus - Me ja muut luodut?

Miten kohtaamme muut luodut ja miten ne ovat yhteydessä meihin? Ekologia tutkii eliöiden, myös ihmisen, vuorovaikutusta toistensa ja elottoman ympäristön kanssa. Muutosta luonnonvarojen ylikulutuksesta planeetan rajoja kunnioittavaan, kestävään hyvinvointiyhteiskuntaan kutsutaan ekologiseksi siirtymäksi. Tämä edellyttää ekologista oikeudenmukaisuutta. Mitä tämä on? Kaikki on kytköksissä kaikkeen. Miten tunnistamme yhteyden / yhteydet luotujen välillä? Mikä on oikeudenmukaista koivun, ahvenen, lokin, ihmisen taikka mehiläisen kannalta? Tätä pohditaan työpajassa toiminnallisin ja tiedollisin menetelmin. 

Kouluttajasta: 

Marjut on psyko- ja sosiodraamakouluttaja TEP, työnohjaaja ja ympäristöalan diplomi-insinööri. Hän on ohjannut sosiodraamatyöpajoja konferensseissa ja seminaareissa Suomessa ja kansainvälisesti sekä kasvokkain että etänä. Viime vuosina etenkin ekologisen muutoksen aiheista.

Eero Julkunen: Maahanmuuttaja, maastamuuttaja ja Toiseus

Työpajassa tutkitaan ekskluusiota, inkluusiota ja Toiseutta maahanmuuttajan/maastamuuttajan maailmassa. Työskentelymuotona sosiodraama ja mahdollisesti aksiodraama. 

Kouluttajasta:

Eero Julkunen, FK (FM) on psykodraamaohjaaja, sekä Suomen Psykodraamayhdistyksen pj. Mukana kansainvälisessä PD-yhteistyössä. Katselee maailmaa kulttuuriantropologin silmin. 

Jukka Salomäki: Yhteyden kaipuu perheessä ja parisuhteessa

Työpajassa tutustutaan suomalaisessa perheterapiassa kehitettyyn "Blind and Mute Family Sculpting" -menetelmään. Menetelmässä nostetaan uudella tavalla esiin non-verbaalin ymmärryksen hakeminen perhesuhteisiin. Työskentelyä jatketaan paneutuen ryhmän tai yksittäisen ryhmän jäsenen esiin nostamaan teemaan psykodraamamenetelmin. 

Kouluttajasta: 

Jukka Salomäki on opiskellut psykodraamaa vuodesta 1984. Hän työskenteli aiemmin psykiatrian ja kuntoutuksen parissa, viimeiset kymmenen vuotta hän on toiminut perheneuvojana Perheasiain neuvottelukeskuksessa sekä pariterapeuttina Väestöliiton Terapiapalveluissa. Salomäki on käynyt kirkon perheneuvojakoulutuksen sekä Therapeia-Säätiön psykoanalyyttisen paripsykoterapian täydennyskoulutuksen.

Tuulikki Grandell: Where are you my soul?- C.G.Jungin analyyttinen psykologia. Tiedostamattoman kohtaamisen psykologiaa matkalla kohti itseä (Osa 1/2)

Yhteisen tarkastelun teemana on tiedostamaton sekä tietoisen ja tiedostamattoman kiehtova raja-alue. Psykodraamaohjaajina kuljemme tällä raja-alueella päähenkilön näyttämöllä, jossa kohtaamme symboleita, ihmissuhteita, unia, mielikuvia, tarinoita menneestä ja unelmia tulevasta. Assosiaatioissa, jota avaavat tien näytöksestä toiseen. Tietoisesta, näkyvästä näyttämön kerroksesta avautuu tiedostamaton, sisäisen näyttämön taso. Näin avautuu myös tie kohti itseä ja kohtaamista, joka lopulta asettaa ihmisen myös egoaan suuremman palvelukseen. 

Työpajassa saat yleiskuvan siitä, mistä analyyttisessä psykologiassa on kyse, mitä tiedostamaton oikeastaan on, miten ja missä se puhuu ja mitä tarkoitusta varten. Miten suhtautua siihen, että psyyke on enemmän kuin ego. Saat samalla syvyyspsykologista ymmärrystä siihen, mitä psykodraamassa tehdään. Luennointia sekä toiminnallista teemojen tarkastelua. 

Kouluttajasta:

Työpajan osa 1. Tuulikki (Tuula) Grandell psykologi-psykoterapeutti, psykodraamaohjaaja (TEP) Suomen Morenoinstituutti, työnohjaaja (STOry). Koulutus analyyttisen psykologian perusteista ja metodologiasta Suomessa sekä kursseilla Sveitsissä ja Virossa. Työnohjaajat 2009 lähtien Suomen psykonalayytikot (C.G.Jung) Kirja 2014 Matka luovuuden lähteelle. Psykodraama ja jungilainen psykologia kohtaavat.

“Analyyttinen tai jungilainen psykologia on auttanut minua ymmärtämään ja perustelemaan psykodraaman käytäntöjä psykologisesti sekä löytämään psykologisen perustan myös psykoterapiatyöhöni. Se on antanut vastauksen kysymykseeni, mitä tarkoitusta varten!”

TYÖPAJAT SUNNUNTAI

Sami Puumala: Liittyminen ja yhteys läheisen kuolemassa

Työpajassa tutkimme tärkeiden suhteiden kohtaloa liittymisen ja yhteyden kysymyksinä elämän ja kuoleman kietoutuessa toisiinsa, - kun läheisemme, ihminen tai lemmikkieläin, on kulkenut tuonelan joen tuolle puolen.

Kouluttajasta: 

Sami Puumala on psykodraamakouluttaja (TEP), teologi ja sosiaalipsykologi, joka on vuosia työskennellyt läheisen menettäneiden kanssa, erityisesti traagisella tavalla tapahtuneen läheisen kuoleman kohdanneiden kanssa.

Anu Hagman: Sorrettujen Teatteri

Työpajassa tutkitaan sorrettujen teatterin työtapoja ja niiden taipumista psykodraamallisille näyttämöille eli Morenon ja Boalin menetelmien yhteyksiä. Työskentelyn fokuksena on paitsi draamallinen toiminta, myös eri ikäisten ihmisten yhteen saattaminen ja asioiden tutkiminen sorrettujen teatterin työtavoilla. Miten Boalin työtavat taipuvat psykodraamalliseen maisemaan? Voiko niillä lämmittää tai virittää teemalähtöiseen työskentelyyn? Tai taipuisivatko ne roolikoulutukseen tai esimerkiksi sosiodraamatyöskentelyn kokemusten palasteluun? Tule mukaan tutkimaan ja ihmettelemään yhteyksiä ja rakentamaan siltoja sekä draamallisten menetelmien, että ihmisten välille.

Kouluttajasta: 

Anu Hagman on KM,  psykodraamaohjaaja CP, työnohjaaja, kirjallisuusterapiaohjaaja sekä lehtori, jonka työ- ja opiskeluhistoria on kietoutunut reilun 20 vuoden ajan draamakasvatuksen, teatterin, psykodraaman ja tarinallisuuden säikeisiin ja rajapinnoille. Hagman on opiskellut myös Augusto Boalin Sorrettujen teatteria (Forumteatteri).

Kimmo Kovanen ja Olivia Fränti: Missä kohdassa sinä olet psykodraamayhteisössä?

Tutkitaan ryhmässä omaa psykodraamaohjaajan/ohjaajuuden paikkaa psykodraamayhteisössä. Askarruttavia, kutkuttavia kysymyksiä voivat olla esim. Millainen minun paikkani yhteisössä on? Miten löydän paikkani yhteisössä? Miten tällä hetkellä olen olemassa yhteisössä? Minkälaisen paikan haluan yhteisössä? Minkä merkityksen annan paikalleni? Onko minulle paikka yhteisössä?

Kouluttajista:

Kimmo Kovanen on KM, PDO, TTO JA TO. Päätyönään hän toimii taiteen ja luovan ilmaisun lehtorina. Hän tekee myös teatteria, jonka keskiössä on marginaaliset tarinat. Omaa paikkaansa psykodraamamaailmassa Kimmo on etsinyt jo yli kaksikymmentä vuotta, ja nyt hän on asettumassa siihen uusilla orientaatioilla. Olivia Fränti on psykodraamaohjaaja. 

Tarja Tammelin: Sielun ohjaama astrologia ja kosminen rooli. Cosmos and Microcosmos - mirrowing each other (Työpaja 2/2)

ARKKITYYPPISEN psykologian perustaja James Hillman kehotti meitä katsomaan kaiken läpi, eikä tyytymään siihen miltä asiat näyttävät. Sielumme etsii syvempää tarinaa, metaforaa, se ei kaipaa realistisia vastauksia. Sielumme on polyteistinen, sillä on monia jumalia, monia planeettoja. Elääksemme astrologisesti meidän tulee sanoa kyllä monelle jumalalle ja pyrkiä ymmärtämään itseämme katsomalla Kosmosta. 

PSYKODRAAMASSA koetaan ihmeenkaltainen hetki kun kosminen rooli astuu näyttämölle. Tietoinen ja tiedostamaton kohtaavat ja edessä on tuntematon, joku itseä suurempi voima. Tästä voimasta voi käyttää monia nimiä ja aina ne liittyvät johonkin mysteeriin, jota ei rationaaliset selitykset tavoita.

KUTSUN sinua tutkimaan suhdettasi sieluun ja mysteeriin astrologian kautta. Astrologia ei ole uskomusjärjestelmä, sen todistusvoima perustuu vain omaan kokemukseemme. Astrologia on kieli, joka ei kuvaa kirjaimellista vaan arkkityyppistä suhdettamme Kosmokseen. Kaikki arkkityypit, jotka ovat taivaalla ovat myös psyykessämme. Tule siis kokeilemaan ja kokemaan miten uusi suhde taivasympäristöön saattaa avata uutta elävyyttä Kosmisen roolin alueelle. 

Kouluttajasta:

Työpajan osa. 2. Tarja Tammelin, psykodraamaohjaaja (TEP), filosofi (HUK), astrologi (astrology Hub), työnohjaaja (STOry), ryhmäviestinnän opettaja, NLP master. Opintoja jungilaisesta psykologiasta.

HUOM!

Tarja Tammelinin ja Tuulikki Grandelin työpajat ovat yksi kokonaisuus ja toivotaan, että osallistuja osallistuu kumpaankin työpajaan. 

TYÖPAJOIHIN ILMOITTAUTUMISESTA

Työpajat ovat kestoltaan kaksi tuntia. Työpajat sijoittuvat sekä lauantaille että sunnuntaille kello 10.00-12.00. Jokainen voi osallistua yhteen työpajaan lauantaina ja yhteen työpajaan sunnuntaina. 

Ilmoittautuessasi valitse yksi työpaja sekä lauantaille että sunnuntaille. Ilmoita myös kakkostoiveesi molemmille päiville. 

Työpajojen lisäksi Morenopäivillä on suurryhmiä, joissa työskentelemme Yhdessä -teeman ympärillä eri tavoin sekä jaamme toiminnallisesti työpajoissa kokemaamme ja ymmärrystämme yhteydestä. 

ILMOITTAUDU NYT!

Ilmoittaudu Morenopäiville tästä linkistä!