Suuret muutokset - erilaiset todellisuudet. Moreno-päivät 19.-21.11.2021.

Tule mukaan tutkimaan muutoksia ja todellisuuksia luovilla, toiminnallisilla menetelmillä!

Moreno-päivien teemana on Suuret muutokset – erilaiset todellisuudet. Päivien aihetta tutkimme toimintamme, maailmamme, ihmisyytemme, maailmankuvamme, ihmiskäsityksen ja identiteetin kysymysten näkökulmista.

Päivien ohjelma koostuu luennosta, työpajoista ja suurryhmässä muutoksen ja todellisuuksien yhdessä tutkimisesta. Menetelminä käytämme luovia toiminnallisia menetelmiä, jotka perustuvat morenolaiseen psyko- ja sosiodraamaan, aksiodraamaan, tarinateatteriin sekä sosiometriaan.

Tule kokemaan pitkästä aikaa psyko- ja sosiodraamaa kasvokkain lähinä, oppimaan uutta muutoksista ja todellisuuksista - ja tietenkin tapaamaan kollegoita. Päivät soveltuvat erinomaisesti myös psyko- ja sosiodraamaan tutustumiseen.

Moreno-päivien ohjelma alkaa perjantaina 19.11.2021 klo 16 ja päättyy sunnuntaina 21.11.2021 klo 14.30. Perjantaina järjestetään myös kaksi pre-seminaaria klo 12.30-15.30.

Tässä on tietoja luennosta, työpajoista ja pre-seminaareista:

Luento la 9.30-12:

 • Panu Pihkala: Miltä ilmastokriisi tuntuu? Matkalla ympäristötunteiden kanssa. Luennossa tutustumme suurten muutosten aktivoimiin tunteisiin erityisesti ympäristötunteiden kautta. Luennon virittämää tutkimme suurryhmässä.

Työpajat la 13-16.30:

 • Marjut Partanen-Hertell ja Reijo Kauppila: Suuri muutos - leikkiä vai totta? Kesä ja erityisesti heinäkuu 2021 oli kuumin koskaan ilmaston mittaamisen historiassa. IPCC julkaisi juuri tuoreimman raportin ja ennusteen maapallomme muuttumisesta ja ihmisen – ja koko luonnon – elämän vaarantumisesta. Sää muuttuu, luonto muuttuu, elinehtomme muuttuvat. Mistä tässä suuressa, meidän kaikkien, lastemme ja lapsenlastemme elämään vaikuttavassa muutoksessa on kyse? Mitä voimme tehdä?
 • Tarja Tammelin: Kosmos ja Sielu - Universumin lapset lumouksen äärellä. Olemme astumassa algoritmien ja robottien aikakauteen. Kun etsimme ihmistä vastarooliin, usein kohtaammekin koneen. Miten säilytämme inhimillisyytemme kun koneet korvaavat ihmissuhteet yhä enemmän ja enemmän? Tulisiko meillä olla ympärillämme enemmän elävyyttä ja taikaa kuin esineitä ja määritelmiä?
 • Reijo Rautiainen: Kuka selviytyi koronavuodesta ja miten. Kokemuksellinen psykodraamatyöpaja.
 • Jori Linnamäki: Psykodraaman tulevaisuus ja minä. Työpajassa tutkitaan psykodraaman tulevaisuutta ja omaa suhdetta siihen.
 • Antti Soikkanen: Diginäyttämö - työn ja yhteisön draamallinen yhteiskehittäminen. Miten kehittää sosiodraamaan ja -metriaan perustuen työtä ja yhteisöjä? Miten yhdistää tietoa, keskusteluita ja digivälineitä?

Työpajat su 9-12.15:

 • Sirkku Aitolehti ja Kirsti Silvola: Spirituaalinen ja psykologinen psykodraamassa. Morenolainen teoria ja menetelmät ovat aina liittyneet useaan tieteenalaan ja mihinkään ne eivät ole kokonaan sopineet. Morenon ajattelun ydin oli kosmisessa tai spirituaalisessa, mutta hän ei rajautunut niihin, vaan tuli reippaasti taiteen, psykologian, pedagogiikan ja sosiaalitieteiden alueille.
 • Päivi Rahmel: Kohtaamisia todellisuuksien reunoilla. Työpajassa työskennellään erilaisten törmäys- tai havahduskohtaamisten äärellä. Mikä on sinun todellisuuttasi? Milloin sinä olet ollut törmäys tai havahduskurssilla? Milloin olet päässyt hämmentymään erilaisuuksien ihmeellistä maailmaa? Mikä on viisautta tällaisissa kohtaamisissa, mitä olet oppinut ja mitä meidän kaikkien tulisi oppia tai mistä tulla tietoisiksi?
 • Anni-Veera Aitolehti: Näytelmän ideoiminen. Millainen olisi psykodraamallinen esittävän teatterin näytelmä? Miten psykodraaman syvyys voitaisiin saada punottua näytelmän etenevään juoneen?

Pre-seminaarit pe 12.30-15.30:

 • Tuovi Leppänen ja Sami Puumala: Tutkiva mieli - todellisuus ja muutos. Morenolaisen tutkimuksen työpaja. Morenolaisin silmin katsottuna kaikki ihmisen toiminta on syvimmiltään tutkivaa mieltä. Syvimmiltään kaikki tutkimus on puolestaan luovaa uteliaisuutta.
 • Anni-Veera Aitolehti: Luovuuden herättelyä. Ryhmässä herätellään teatteri-ilmaisun välinein omaa luovuutta ja oman kehon ilmaisuvoimaa. Miten sinä ja kehosi olette luovia? Mitä sinä tarvitset syttyäksesi, saadaksesi yhteyden kehoosi ja omaan spontaaniuuteesi? Miten päästä irti häpeästä ja siitä, miten kuuluisi käyttäytyä? Psykodraamaohjaaja CP -tutkinnon ohjausnäyte.

Täältä voit lukea lisää pre-seminaareista, luennosta ja työpajoista:

Tässä on päivien aikataulu:

Ilmoittautuminen

Early bird -hinta Moreno-päiville on 210 euroa ja pre-seminaareihin 50 euroa. Hinnat sisältävät ohjelman ja ruokailut. 1.11.2021 lähtien Moreno-päivien osallistumishinta on 260 euroa ja pre-seminaarien 70 euroa.

Ilmoittaudut myös työpajoihin samalla kun Moreno-päiville. Voit varmistaa paikkasi ilmoittautumalla heti. Pyrimme siihen, että pääset valitsemaasi työpajaan. Muutokset ovat mahdollisia.

Tässä on linkki ilmoittautumiseen: ilmoittautuminen

Paikka ja kulkuyhteydet

Moreno-päivät ja pre-seminaarit järjestetään Vivamo-opistolla Lohjalla kauniissa paikassa järven rannalla. Sinne on hyvät yhteydet julkisilla kulkuvälineillä; bussilla pääsee noin 1 km:n päähän opistosta (Ojamon pysäkki) kahdesti tunnissa Helsingistä Kampin linja-autoasemalta. Matka kävelyineen kestää noin 1,5 tuntia. Voit myös ottaa taksin Lohjan linja-autoasemalta; matkaa opistolle on noin 4 kilometriä. Sunnuntai-aamuna ensimmäinen bussi tulee myöhemmin kuin me aloitamme. Jos haluat tulla julkisella kyydillä, niin ilmoita siitä ilmoittautumisen yhteydessä. Järjestämme tarvittaessa kuljetuksen Helsingistä. Matka maksaa sinulle saman kuin linja-autossa.

Opistolla on hyvin paikoitustilaa, jos tulet omalla autolla.

Majoittuminen

Opistolla on tarjolla hostelli-tasoisia huoneita. Varaa majoitus suoraan opistolta ja mainitse, että osallistut Moreno-päiville. Maksat majoituksen myös sinne. Huoneita on saatavilla rajoitetusti, joten toimi nopeasti.

Hinnat sisältävät majoituksen, liinavaatteet. Osassa huoneista on oma suihku ja wc, osassa ne löytyvät käytävän varrelta.

1-2 hengen huoneet (oma wc+su)

54 €/vrk/hlö

1-2 hengen huoneet 

44 €/vrk/hlö 

Leirikartanon 4-6 hengen huoneet

40-44 €/vrk/hlö

Katso lisätietoja majoitustilat.

Muita majoituspaikkoja lähistöllä (noin 3 km päässä Vivamosta)

Hotelli-Ravintola Gasthaus Lohja

Koivulan Kartano

Järjestäjä

Helsingin psykodraamainstituutti järjestää Moreno-päivät yhteistyössä Ihmissuhdetyö ry:n ja MOPSI ry:n (Morenolaisen psykodraaman kouluttajayhdistys) sekä Opintokeskus Siviksen kanssa.

Katso myös: